Ergens in september 2018 kocht ik mijn Nikon AF micro 60mm f/2.8d lens. Micro is Nikoniaans voor wat andere fabrikanten macro noemen. Een ietwat verouderd type lens welke schitterende beelden maakt. 60mm bleek echter wat weinig voor insecten, je moet net iets te dichtbij komen waardoor het allemaal wat lastig wordt, waardoor ik besloot de Sigma 105mm f/2.8 Macro DG OS HSM aan te schaffen. Ander glas dan mijn Nikon lens wat dus ook beduidend andere beelden geeft maar nog steeds een erg goede lens. Ik heb deze lens bij zeker 80% van mijn foto’s gebruikt.

Springstaartje van 1mm groot.

En die twee lenzen waren grofweg het begin van mijn macro koorts. Ik kocht een ringflitser, een gewone flitser inclusief diffuus kap, tussenringen, LED lampen voor hulpverlichting, enzovoort. Op moment van schrijven ziet mijn favoriete combinatie er als volgt uit:

  • Nikon D500
  • Sigma 105mm f/2.8 Macro DG OS HSM
  • Meike Extension Tube set (36mm, 20mm en 12mm welke samen combineer)  

Als setup gebruik ik een grote platte schaal welke ik vul met water en al naar gelang het onderwerp leg ik hier een steen in of laat ik wat bladeren aan het oppervlakte drijven. Dat is nu juist wat ik zo leuk vind aan macrofotografie, het nodigt uit creatief te zijn. 

Ik vind macrofotografie een soort van intiem te noemen. Bij het fotograferen van vogels of zoogdieren ben je heel zichtbaar bezig maar bij macrofotografie kan je ergens in een weiland gaan liggen of gewoon in je eigen tuin en de wereld om je heen zal je verbazen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *